PDF PDF Print

De praktijk van Bart-Jan den Boer


Solidariteit als oefening in naastenliefde. Dit klinkt groots en verheven. Toch komt het ’t krachtigst naar voren in kleine dingen. Bart-Jan den Boer ging via Dare2go naar Kenia. Hij ervoer dat solidariteit soms zit in een bord met eten, of een plaats om te rusten.   


Tijdens mijn eerste verblijf in Kenia, heb ik voor een periode van vijf  maanden meegeleefd met een lokale familie. Ik had zo opeens een Keniaanse mama, papa, broers en zussen. Door het meeleven, het meekijken en het meedoen, heb ik een stukje kunnen zien en ervaren van de Keniaanse cultuur.

Sommige dingen waren leuk om te ervaren, andere zaken spannend of verrassend. De open cultuur en de aandacht voor elkaar vond ik erg verfrissend. Een mooi voorbeeld voor onze eigen individualistische samenleving.  Ook waren er een hoop dingen die ik in eerste instantie niet begreep. En eerlijk gezegd eigenlijk nog steeds niet. Maar het mooie is dat dit niet zoveel uitmaakt. Je kunt je ook verbonden met elkaar voelen zonder elkaar helemaal te begrijpen. Zo heb ik prachtige voorbeelden gezien van solidariteit, die me tot op de dag van vandaag bezighouden. Zoals die keer toen er een vrouw onverwacht langskwam…

Tijdens het avondeten, bruine bonen met rijst, kwam er een vrouw van rond de vijftig de kamer binnen. Deze vrouw werd begroet, er werd een bord gepakt en al snel zat de mevrouw samen met ons aan tafel te eten.  Zonder veel te zeggen, at ze haar bord leeg. Wij waren druk aan het praten over de politiek in Kenia, de dagelijkse beslommeringen en natuurlijk het weer. De vrouw zat er in stilte bij. Op een gegeven moment was het tijd om naar bed te gaan. En, ik zag dat mama een bed voor de gast aan het klaarmaken was. Toen ik vroeg wie de vrouw was kwam het antwoord: “Geen idee. Ze kwam aan, en zocht een slaapplaats”. Hoe lang ze zou blijven kon mama me ook niet vertellen.

Nu, terug in Nederland denk ik nog regelmatig terug aan dit voorbeeld. Het laat me zien dat solidariteit niets te maken heeft met grootse en verheven­ woorden. Het zit juist in het kleine: het aanbieden van een bord eten of een plaats om te slapen. Dat is waar solidariteit om draait.VKMO-Katholiek Netwerk | Van der Does de Willeboissingel 12 | 5211 CB | ’s-Hertogenbosch | 073 6134140 | E-mail