PDF PDF Print

Poelspenning Rene

‘Een standvastig beoefenaar van het katholiek sociaal handelen’

 
Tijdens de 26ste editie van het jaarlijkse VKMO - Allerheiligenberaad (8 november) is René Grotenhuis onderscheiden met de Poelspenning voor Katholiek Sociaal Handelen. Grotenhuis, tot voor kort directeur van de katholieke ontwikkelings-organisatie Cordaid, ontving de onderscheiding vanwege zijn voortdurende inzet om het katholiek sociaal denken in de praktijk te brengen. VKMO-voorzitter Pieter Hemels roemde de standvastigheid van Grotenhuis: ‘René is werkelijk een standvastig beoefenaar van het katholiek sociaal handelen’.

 

De Poelspenning

Het Katholiek Sociaal Denken vormt het theoretisch fundament voor het werk van het VKMO. Maar die theorie vraagt om praktische toepassing. En dat is waar de 35 bij het VKMO aangesloten organisaties iedere dag werk van maken: Katholiek Sociaal Handelen. Om voorbeelden van dit handelen te belichten, stelde het bestuur van het VKMO in 2012 de Poelspenning in. De prijs is vernoemd naar Henri Poels (1868 – 1948). Deze Limburgse pionier van het katholiek sociaal handelen was een voorvechter van de ‘sociale kwestie’. Samen met grootheden als Schaepman en Nolens wijdde hij zich aan de verbetering, ontwikkeling en verheffing van de arbeidersstand.

 

Eerbetoon

Voor ontwerp en de uitvoering van de bronzen Poelspenning tekent Broeder Leo Disch van de Abdij St.Benedictusberg te Vaals. Zijn herkenbaar vakmanschap zorgt voor een passend eerbetoon aan de naamgever van de penning en de ontvangers ervan.

VKMO-Katholiek Netwerk | Van der Does de Willeboissingel 12 | 5211 CB | ’s-Hertogenbosch | 073 6134140 | E-mail